2015. júl 09.

Hamis a baba

írta: PM 18. kerület
Hamis a baba

Az elmúlt napokban gyakorta jön szembe a facebookot használó kerületiek üzenőfalán kerületünk országgyűlési képviselőjének, Kucsák Lászlónak egy büszke bejegyzése, íme:

kucsak_oldala.png

(Érdemes megfigyelni, képviselő úr mennyire fontosnak tartja ezt a bejegyzést: annak jobb felső sarkában a kis csillag azt jelzi, "feltűzte" azt üzenőfala tetejére, hogy aki arra téved, ezt mindenképpen olvassa el.)

Őszintén szólva elsőre mi is nagy megelégedéssel olvastuk, hogy fideszes országgyűlési képviselő létére ilyen szociális érzékenységről tesz tanúságot, hiszen ez párttársai többségére nem igazán jellemző. (Látszik is a kapott like-ok számában, ami nagyjából a kétszerese a korábbi bejegyzéseire átlagosan begyűjtötteknek.) Kicsit bosszankodtunk ugyan azon, hogy miért is eredmény azt elérni, hogy ezután sem kell fizetni valami olyasmiért, amiért eddig nem kellett, de el kell ismerni, a FIDESZ egyre jobban teljesítő Magyarországán tulajdonképpen ez valóban különleges dolog. És valóban az: komoly segítség úgy az időseknek, mint családjaiknak. Olyannyira az, hogy az ülésnapról beszámoló index külön bekezdést szentelt a kérdésnek. Rövidke részlet a cikkből:

A minisztérium az előterjesztésben arra hivatkozott, hogy túl sokan kapják ok nélkül ingyen ezt a szolgáltatást.
Miután írtunk a tervezetről, a PM-es Szabó Tímea még aznap benyújtott egy módosítót a térítési díjminimum bevezetése ellen, és más ellenzéki politikusok is tiltakoztak. Június közepére, mire a törvényjavaslat általános vitája elkezdődött, a minisztérium visszakozott.
Czibere Károly, az Emmi szociális államtitkára közölte: visszavonják a javaslat térítési díjra vonatkozó részét, mert az ő megítélésük szerint is „nem eléggé árnyalt” ebben a formában.

Vastagon szedtük azt a részt, amiért ezeket a sorokat emeltük ki a cikkből: a módosító javaslatot először a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szabó Tímea nyújtotta be. A dokumentum az alábbiakban olvasható:

(Ugyanez a Parlament honlapján itt olvasható: http://www.parlament.hu/irom40/05052/05052-0002.pdf)

A dátumot érdemes figyelni! A PM országgyűlési képviselőjének, Szabó Tímeának a módosító javaslata 2015. június 4.-én kelt és érkezett, míg Kucsák László azzal szóról szóra megegyező indítványa épp egy héttel később, június 11.-én. (Itt olvasható az is: http://www.parlament.hu/irom40/05052/05052-0007.pdf)

A Kucsák László által "elért" eredménnyel tehát mindössze két baj van:

  • Az egyik, hogy az ugyanahhoz a törvényjavaslathoz ugyanolyan értelmű, de egy héttel később benyújtott módosító vagy azt jelzi, hogy nem figyeli az adott törvényjavaslat sorsának alakulását, vagy éppen azt, hogy nagyon is figyeli, és nem hagyhatta, hogy egy ellenzéki képviselő javaslatára vegyék ki a törvényből az ominózus passzusokat. (Hogy melyik az igaz, annak eldöntését az olvasóra bízzuk, mint ahogy azt is, hogy próbáljon magyarázatot találni arra, vajon mi tart vissza egy kormánypárti honatyát attól, hogy adott esetben egy jónak gondolt cél érdekében akár csak egyetlen egyszer egy ellenzéki javaslathoz csatlakozzon!)
  • A másik pedig, hogy bejelentése finoman szólva is ... khm ... "nem bontja ki az igazság minden részletét", ugyanis az Országgyűlés nem döntött sem Szabó Tímea, sem Kucsák László módosító javaslatáról: a Parlament Törvényalkotási Bizottsága a törvényjavaslatból a vitatott paragrafusokat az előterjesztő kérése javasolta törölni, és az országgyűlés erről döntött - közel egyhangúan, 189 igennel és 1 tartózkodással.

Amióta a FIDESZ uralja a jogszabályalkotást, bevett gyakorlat - és nem csak az Országgyűlésben -, hogy ha olyan ellenzéki javaslat, vagy módosító javaslat érkezik, melyet elfogadhatónak tartanak, vagy ellene szavazni valamely okból nem lenne "politikus" dolog, akkor azt nem veszik napirendre, vagy az előterjesztést inkább részben vagy egészében visszavonják, csak nehogy az ellenzék bármit is sikerként könyvelhessen el. Ez történt legutóbb kerületünkben is, amikor az elektromos energia-beszerzésre vonatkozó előterjesztést inkább visszavonták, mintsem a benyújtott módosítókról szavazni kelljen. Szerencsére a jogszabályalkotási folyamat - egyelőre - pontosan dokumentált, így kis utánajárással az igazság feltárható. Feladatunknak is tekintjük, hogy ezekről a folyamatokról beszámoljunk, hadd lássák az emberek, kikre bízták sorsuk jobbra fordulását.

A magyar pedig fantasztikus nyelv, a "képviselő" egy csodás szó! A személy, akire utal, ugyanis egy "képet visel". Első jelentésében persze azok "képét", akik érdekében tevékenykedik, sokszor azonban saját valóját fedi el vele. És ez a "kép" időnként hamis!

Szólj hozzá

ügyek Szabó Tímea Párbeszéd Párbeszéd Magyarországért PM Kucsák