2015. feb 08.

Hungarocontrol átállás - megkérdeztünk egy szakértőt

írta: PM 18. kerület
Hungarocontrol átállás - megkérdeztünk egy szakértőt

Szimaptizánsaink között természetesen van a repüléshez, a légiirányításhoz értő szakember is, akivel a minap nyilvánossá vált információk hátteréről beszélgettünk. (Emlékeztetőül: 2015. február 5-i hatállyal megszűntek Magyarország felett az ú.n. légifolyosók. Bővebben erről pl. a HVG cikkében lehet olvasni.)

(forrás: http://infovilag.hu/hir-26533-hungarocontrollalt_legter.html)

- Ez egy európai szinten előírt folyamat részeként megszületett döntés?

- Igen, az Eurocontrol által megfogalmazott igény és elvárás részeként jött létre, mely egész Európára kiterjed. - azaz idővel máshol is ilyen lesz a légiirányítás Európában.


- Mit várhatnak tőle? A HC? A légitársaságok? Az ország? Az utasok?

- Nem tudok mást mondani, mint a cikk: „A HUFRA a szervezet szerint nem csak a légtérhasználók számára szolgál előnyökkel, de a léginavigációs szolgálat kapacitását is optimalizálja, és csökkenti az irányítók leterheltségét, ezzel közvetve hozzájárul a repülésbiztonság további növeléséhez.”


- Környezetvédelmi vagy gazdasági szempontok motiválták inkább a döntést?

- Mindkettő: „…a hazánk felett átrepülő járatok útvonala egy év alatt összesen csaknem 1,5 millió kilométerrel csökkenhet, így a légitársaságok mintegy 3 millió dollár értékű üzemanyagot takaríthatnak meg, és több mint 16 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid kerülhet a levegőbe.”


- Sokan félnek tőle, hogy veszélyesebb lesz így a légiközlekedés. Van mitől félni?

- Nincs!


- Mit jelent ez a döntés a légiirányítás számára? Régi rutinok szűntek meg? Jobban kell figyelni? ...stb. teljes mértékben felkészült az átállásra a HC?

- Már részben a második kérdésre a válasz megválaszolja ezt is. Minden ilyen változás többéves előkészítő munka eredménye. Hatósági előírás, hogy milyen mértékű változást hogyan kell bevezetni. Ez tartós, jelentős változásnak minősül, így elméleti és szimulációs képzés is megelőzte, ahol az irányítók addig tesztelték és gyakorolták az új eljárásokat, amíg az és ők a bevezetésre alkalmas(ak) nem lett(ek).

Reméljük, írásunkkal is hozzájárultunk, hogy kicsit világosabban lássuk a változás mibenlétét.

Szólj hozzá

repülőtér Pestszentlőrinc Párbeszéd Párbeszéd Magyarországért PM HUFRA