2015. nov 30.

Nem csak a matek nem jön ki!

írta: PM 18. kerület
Nem csak a matek nem jön ki!

Három (plusz egy) hír:
Magyarországnak több, mint 1000 menekültet kellene befogadnia, állapodtak meg az uniós belügyminiszterek tanácskozásán.
Kósa Lajos: "Havonta 130 ezer forintjába kerül az országnak egy menekült ellátása, ami elviselhetetlen terhet jelent a magyar költségvetés számára"
"Az unió által Törökországnak felajánlott, a menekültek ellátását segítő 3 milliárd eurós pénzügyi keret kétéves periódusra szól [– tájékoztatott a kormányfő, aki] emberiességi szempontból helyesnek tartotta a Magyarország 18 milliós hozzájárulását, az összeget pedig méltányosnak nevezte a nemzeti össztermék arányaihoz képest."
- 2015. november 27-én (mert miért is lenne kint vasárnap az aktuális árfolyam egy "Nemzeti" Bankban?) az € középárfolyama a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint: 311,81.- Ft
És akkor egy kis számtan:
18 000 000.- € x 311,81.- Ft = 5 612 580 000.- Ft
/2 = 2 806 290 000.- Ft/év
/12= 233 857 500.- Ft/hó
/130 000.-Ft = 1 798
Egészen pontosan ennyi, azaz közel 1800 menekült teljes ellátása lenne két évig finanszírozható a most vállalt és "méltányos" összegből (Kósa Lajos szerint).
Megjegyzéseink:
- a "több, mint 1000" a sajtó nyelvén vagy éppen a Belügyminiszter értelmezésében megközelítőleg 1200 főt jelent, mert ez fölött már az "1000 és 1500 közötti" vagy a "közel 1500" jellegű megfogalmazást alkalmazták volna. Abban egészen biztosak lehetünk, hogy a szám nem éri el az 1800-at, mert akkor "közel 2000"-ről szóltak volna a hírek szeptemberben.
- Kósa Lajos 130 ezer forintos összegét több szakértő egybehangzóan "barokkos túlzásként" értékelte, de mi hiszünk neki elfogadjuk ezt a számot.

Megállapítható tehát, hogy az elkövetkezendő két esztendőben a másfélszeresét fizetjük a közel keleti helyzetben egyáltalán nem tisztázott szerepet játszó, és nem egyértelműen Európai érdekek szerint cselekvő Törökországnak, - lásd még: How Turkey Exports ISIS Oil To The World: The Scientific Evidence - mintha elfogadjuk a kvóta szerint ránk jutó hányadot.

De nem csak a matek nem jön ki! Ezen túlmenően ugyanis

[Donald Tusk, az Európa Tanács (lengyel ) elnöke] Kiemelte, hogy a vasárnapi tárgyalás nemcsak a migrációs kérdés megoldásáról, hanem a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzéséről is szól. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az unió felélénkíti és elmélyíti a párbeszédet Törökország csatlakozási folyamatában, és hogy ennek egyik legfontosabb lépése lehet a vízumliberalizáció.
A törökök uniós csatlakozással való hitegetése, majd a megállapodásokból történő folyamatos kifarolás szignifikánsan hozzájárult ahhoz, hogy ma Törökországnak ultrakonzervatív, iszlamista kormánya, és meglehetősen autoriter - tehát az orbáni mintától eltekintve cseppet sem euro-konform - vezetése van. Két évre némi pénzzel és sok ígérettel az Unio "megvásárolja nyugalmát", és azt gondolja, ez alatt a két év alatt valami csoda történik, és a közel keleti helyzet megoldódik.
A magyar szempontokat ezzel sikerült érvényesíteni – erősítette meg a (magyar) kormányfő. A nyilatkozat világos garanciát ad Magyarország számára, hogy senkit sem kell kötelező jelleggel befogadnia – nyilatkozott a miniszterelnök, aki reményét fejezte ki, hogy a nagyhatalmak jó megállapodást kötöttek, hiszen Európának az az érdeke, hogy Törökország visszatartsa a migránsokat.
Ennyi! Egyetlen szempont .... Cseppet sem rövidlátó külpolitika, amihez csak gratulálni lehet.
Szólj hozzá

terror menekült kvóta migráns Orbán Viktor Törökország Párbeszéd Párbeszéd Magyarországért PM