2017. máj 16.

Jégcsarnokot, sporthotelt javasolt a kerületi Párbeszéd

írta: PM 18. kerület
Jégcsarnokot, sporthotelt javasolt a kerületi Párbeszéd

Ma délután a kerületi sportfejlesztésekről szervezett tájékoztatót a sportért (is) felelős Dr. Lévai István Zoltán alpolgármester a kerületi ellenzéki pártok képviselői számára. Az invitálást elfogadtuk, a megbeszélésen a Párbeszéd részéről Petrovai László és Somody László képviselők vettek részt.

Bár a tájékoztató apropóját az MLSZ pályaépítési programja keretében megvalósuló új műfüves labdarúgópályák indokoltáságának igazolása adta, melyet alpolgármester úr a kerületben igazolt labdarúgóként sportoló gyermekek és felnőttek nagy számával próbált alátámasztani, szó került azért más irányú jövőbeni sportfejlesztésekről is.

Az egyik ilyen a Vilmos Endre Sportcentrum fejlesztése, mely első ütemének beruházási alapokmányát alig pár napja hagytuk jóvá. Ennek keretében most egy új műfüves szabványos labdarúgópálya létesül a korábbi kézilabdapálya és teniszpályák helyén, miközben a meglevő pálya is felújításra kerül, a főépület pedig öltözőkkel bővül. Eddig a szokásos ... ugyanakkor a távlati fejlesztési koncepcióban szerepel egy új uszoda létesítése a MALÉV uszoda mellé, amivel a Vilmos Endre Sportcentrum a Városgazda Utánpótlás Akadémia több sportágnak is otthont adó, jelentős bázisává válna.

vilmos_endre_tf-44_22.png

az N-GON stúdió által készített koncepcióterv - 2016. november

Bár kerületünk átlagon felül jól ellátott uszodákkal, vízfelületből - főleg versenyszintű sportolásra alkalmas vízfelületből - továbbra is kevés van, így az elképzelés támogatható. Tudjuk azonban, hogy sportlétesítményeket építeni csak egy dolog - uszodát építeni ráadásul kifejezetten nem olcsó mulatság -, ám ennél is jelentősebb tételt jelent az évek hosszú során történő üzemeltetés költsége (és az uszodák üzemeltetése az egyik legdrágábbak közé tartozik), ezért mindenhol igyekeznek nagyon megfontoltan belevágni egy ilyen beruházásba.

A kerület sportfejlesztéseink javát a sokszor elátkozott TAO-s konstrukción keresztül lehet finanszírozni. Az országos politika szintjén ezt a módszert bőven illetjük kritikával - nem ok nélkül -, azt is látjuk azonban, hogy abból kell főznünk, amink van. Úgy véljük ezért, hogy konstruktív ellenzékként viselkedve segítenünk kell megtalálni azokat a megoldásokat, melyek a kínált lehetőségek között leginkább illeszthetők az általunk képviselt értékekhez. A Vilmos Endre Sportcentrum esetében az egyik ilyen a fenntarthatóság, a másik pedig a sokféleség, a választási lehetőség, a változatosság biztosítása. Nem hiszünk ugyanis a futball mindenhatóságában, szeretnénk, ha ez a sportos kerület az itt élőknek minél változatosabb sportolási lehetőségeket kínálhatna, hiszen ehhez minden adottságunk megvan, és közös múltunk is erre predesztinál bennünket.

Először tavaly december 8-án került a TFFB elé a Sportcentrum fejlesztési koncepciója, így a bizottság tagjaként Petrovai László képviselőnknek volt ideje szakmailag is utánajárni a kérdésnek. Ennek alapján ma két javaslatot tettünk az asztalra, miszerint vizsgálják meg a Vilmos Endre Sportcentrum fejlesztési koncepciójába beemelni egy jégcsarnok és egy sporthotel megvalósításának lehetőségét.

a kép forrása: Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub

Indokaink pedig a következők:

  • a Városgazda Utánpótlás Akadémia tervei között szerepel a jégkorong szakosztály megalapítása
  • az uszodák üzemeltetése folyamatosan jelentős hőigényt támaszt, melyet (vagy melynek egy részét) egy ugyancsak folyamatos üzemű hűtendő létesítmény tudná biztosítani, így - egy jól méretezett rendszer esetében - jelentős energiát sem a hűtés, sem a fűtés nem igényelne, azt csak a hőszivattyúk üzemeltetésére kellene fordítani, melyek elektromos energia-igényét viszont jelentős mértékben lehetne fedezni megújulók - napelemek - felhasználásával. A Vilmos Endre Sportcentrumhoz hasonló komplexumok ezért sokkal gazdaságosabb üzemeltetési lehetőségeket biztosítanak, mintha szóló projektként vágnánk bele egy ilyen beruházásba.
  • a jégkorong is látvány-csapatsportág, így a TAO által kiemelten támogatható sportágak körébe tartozik, vélhetően pályázati források szerezhetők egy jégcsarnok megvalósításához.
  • az igényekhez képest kevés ilyen létesítmény van a közelünkben, így vélhetően kihasználtsági problémáink sem lennének.
  • a 2010-ben Kovács Orsolya és Petrovai László kezdeményezésére létrehozott kerületi jégpálya azóta is töretlen népszerűségnek örvend.
  • és végül egy sportegyesület bázisaként működő, sokrétű szolgáltatást nyújtani képes komplexum gazdaságos üzemeltetését segíti, ha azt megosztva tudjuk használni olyanokkal, akik a kínált szolgáltatásokat szintén igénybe kívánják venni. A létesítményegyüttes szolgáltatásaira edzőtáborok, nemzetközi versenyek szervezhetők. Egy, a létesítményhez tartozó sporthotel ilyen esetben jó szolgálatot tesz, erre számos példát ismerünk szerte az országban.

Az Építők Sportegyesület lelátójához csatlakozóan kialakított Hotel Népliget az FTC sportolóinak, vendégeinek is szállást biztosít

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

jégkorong jégcsarnok sporthotel TAO Vilmos Endre Sportcentrum Városgazda Utánpótlás Akadémia